Boedapest

Vorig weekend hebben we last-minute nog een weekendje geboekt naar Budapest! Met het verlengd weekend wilden we er nog eens uit, ook omdat we – naast Parijs – niet echt op reis zijn geweest deze zomer. En Budapest is echt de moeite!

De stad 

  • Is de hoofdstuk van Hongarije
  • Ligt letterlijk in het midden tussen Polen en Griekenland ongeveer
  • Is een goedkope stad om te eten, te drinken, te overnachten en te vliegen
  • Heeft niet de euro maar de Hongaarse Forint als munteenheid
  • Is verdeeld in twee delen (gesplitst door de rivier, de Donau), namelijk Buda en Pest

Een 2-3 daagse

Wij verbleven er eigenlijk ongeveer 2,5 dagen en graag neem ik jullie even mee naar de highlights die wij bezocht hebben. We hadden trouwens erg veel geluk met het weer, normaal is het daar al behoorlijk koud in november, maar wij konden genieten van een graad of 20-21. Zalig!

De eerste dag gingen we natuurlijk over de beroemde Kettingbrug, die de twee stadsdelen met elkaar verbindt. Het was een zeer mooie brug die in het hart van de stad is. We zagen ook het enorm Boedapaleis en een Matthiasfontein. Eigenlijk was het een zeer mooie wandeling om te doen, omdat alles zo goed volgde op elkaar en omdat alles best indrukwekkend en groots overkomt (bij mij toch). Bij het paleis was er bijvoorbeeld ook zo’n switch van de wacht, hoewel dit natuurlijk in Londen veel befaamder is. Maar tof om te zien!

Daarna deden we een lichte klim naar de Citadella, waar je een mooi uitzicht hebt op de stad. Er zijn redelijk wat christelijke sporen in Boedapest en dat zie je ook aan het Gellértmonument dat je passeert en nog tal van andere kerkjes en monumenten. Als je de ‘berg’ beklommen hebt, kom je uit op de Citadella waar je dus dat mooi uitzicht hebt. Van daaruit kun je verder naar een grotkerk die ook wel fijn is om te zien. We kochten entreekaartjes en kregen zo’n audiotoestel. Ik vond het een beetje fancy om gewoon een mini-kerkje dat toevallig in een grot was, te beschrijven maar goed. Het was wel tof om te zien voor de volle tien minuten, dan was ik het al beu. 

Op dag twee zagen we nog tal van andere zaken, zoals de grote Synagoge, die prachtig om te zien is. Wij zijn wel niet binnen geweest. We namen ook een kijkje naar het Schoenenmonument, waar je toch even stil van wordt. Op deze plek moesten Joden hun schoenen uittrekken, waarna ze vervolgens neergeschoten werden en vielen in de rivier. 

We bezochten ook de basiliek die prachtig was om te zien. Het deed me denken aan de sacré coeur van Parijs. Ik vind dit altijd wel eens speciaal om te zien van binnenuit. De kerk had zoveel rijkdom vroeger. 

Een beetje verder is het parlement dat echt énorm is! Als je er naar binnen gaat, kun je de kroon zien van Szent Istvan met het schuingezakt kruisje. Dat is blijkbaar al meer dan duizend jaar het symbool voor Hongarije. 

Op dag drie hebben we eigenlijk niet veel meer uitgespookt want we hadden onze vliegtuig rond 13 uur. We zijn nog wat gaan shoppen in de grote winkelstraat. We hadden het plan om naar een bad te gaan, maar we zijn er niet meer geraakt, best wel jammer! Maar ik hou niet zo van drukte dus ik weet eigenlijk niet of ik er echt fan van zou geweest zijn.

Eten en drinken

Qua eten en drinken had ik een lijst vooropgesteld van wat we allemaal zouden kunnen proberen, maar er was zoveel, maar echt ZOVEEL. Budapest heeft ontelbaar veel eetgelegenheden, koffiebars en drinkgelegenheden. Het was enorm! We zijn dan eigenlijk maar wat random plaatsen binnen gestapt. Door het goede weer hebben we eigenlijk zo als altijd buiten gezeten. Er was echt veel sfeer. Budapest is superhip!

Ben jij er al geweest? Heb jij nog aanraders?

1 thought on “Boedapest”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge