Het TEXTURE Museum

Ik had al heel wat gelezen en zelfs ook geschreven over het TEXTURE museum in Kortrijk maar ik was er nog nooit geweest. De naam dat het vroeger droeg, klonk mij wat saai in de oren en wekte mijn interesse niet op. Het Vlasmuseum is al een tijdje TEXTURE geworden. Een interessante naam en dus tijd om toch eindelijk een kijkje te nemen! Ik stond zelfs vroeg op om er een gans dagje Kortrijk van te kunnen maken.

Toegekomen werden we begroet door twee vriendelijke dames die ons wat uitleg gaven. Er zijn drie kamers: de wonderkamer, de Leiekamer en tot slot de schatkamer. Die laatste vond ik alvast heel tof klinken. We startten aan de wonderkamer waar we op een speelse manier konden kennismaken met vlas. Er was bijvoorbeeld een geluidskamer en spiegelkamer. De eerste kamer absorbeerde alle geluid en je klonk echt raar als je in die kamer iets zei. De spiegelkamer was dan juist het tegenovergestelde (en trouwens ook wel leuk om unieke selfies te maken, hihi). Pas wel op voor je hoofd, ik heb de mijne keihard gestoten toen ik nog lachend aan het kijken was naar mijn foto. Mijn lief kwam niet meer bij van het lachen. Er was ook een moeilijke quiz waar ik maar liefst 4 keer gespeeld heb vooraleer ik eindelijk toch de helft juist was. Het was verslavend! Je kon ook voelen aan verschillende texturen en verschillende stofjes bekijken. Wel leuk.

Op naar de volgende kamer, de Leiekamer. In die kamer stonden grote werktuigen van het vlas vroeger gemaakt werd. Je kon eigenlijk de ganse procedure van vlas naar stof te weten komen. Wat ik erg leuk vond was dat er een hoekje ingericht was met als titel Vlasparlee. Je kon allerlei uitspraken lezen van toendertijd en dat slingert je echt terug in de jaren vijftig. Bijvoorbeeld: er zin gin menschen die mjer gewrocht hèn of ne vlasser. Deze oneliner zegt ook meteen hoe de (Kortrijkse) West-Vlamingen waren: harde werkers. Ik was trouwens onder de indruk hoe modern het museum is. Veel schermen zijn touch en je kon met veel zaken in interactie gaan. Als je op een knop drukte (als je durfde tenminste, dit stond er echt bij), kon je ruiken naar opgewarmd vlas. Het stonk trouwens. Als laatste was er de schatkamer waarin prachtig handwerk, kant en fijne weefsels tentoongesteld zijn. Duidelijk enkel voor de rijke van die tijd. Er lag bijvoorbeeld een soort van borduren kleedje dat gedragen werd door een kindje bij het doopsel. Veel meer kan ik daar niet over vertellen, je moet het vooral zelf eens gezien hebben.

Korte samenvatting: ik heb zelf eigenlijk geen grote interesse in vlas of in stof maar ik vond het zeker de moeite! Ik ben een paar keer verwonderd geweest van de geschiedenis van vlas, de grote werktuigen en over de hardwerkende West-Vlaming. Ook hoe het museum dit aangepakt heeft en in een modern jasje gestopt heeft, kan ik alleen maar positief over zijn. Ik zou het aanraden!

Noordstraat 28, Kortrijk
Mei tot september: 10-18u | Oktober tot april: 10-17u
6 euro | 4 euro groeps- en kortingstarief (oa. studenten) | 66 euro met een gids

1 thought on “Het TEXTURE Museum”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge