Over hoe ik mijn rijbewijs haalde

Ik weet het eigenlijk nog steeds niet. Ik kan al meer dan tien jaar wapperen met dat papiertje (ja, in mijnen tijd was dat een papiertje) en ik weet nog steeds niet hoe ik dit gehaald heb. In één keer. In één keer! En dat zonder les te volgen. Graag neem ik je mee naar die stressvolle, koude dag in februari 2008.

Het was een vrijdag. Ik had net mijn eerste examens achter de rug van de universiteit (wat trouwens een dikke fail was, maar dat wist ik toen nog niet). Het praktijkexamen stond om 7 uur ’s ochtends gepland, wat megavroeg was. Gelukkig was het toen vakantie en geen sneeuw, dat waren twee meevallers op dat moment. Om 5 uur stond ik op om nog wat te oefenen en me voor te bereiden. Ik had die nacht sowieso al niet veel geslapen maar ik leefde vooral op koffie en adrenaline.

Dat oefenen ging verschrikkelijk. Ik reed voor het examen nog door een rood licht dat ik niet gezien had en ik sukkelde langs alle kanten. Het hysterisch wijf kwam in mij naar boven: IK KAN DIT NIET. IK ZAL HET NIET KUNNEN. HET IS HOPELOOS.
Maar toch.
En toch.

Eenmaal aangekomen aan het examencentrum kon ik de stress alweer wat beter aan. Helaas had ik wel de strengste examinator. Ik zal ze nooit vergeten met haar strengkijkende ogen die aasden om bloed. Ofzoiets. Ik kon het me natuurlijk ook ingebeeld hebben, maar ik denk er nog steeds zo over. Ik zakte bijna door mijn knieën van opluchting bij de examenvraag: hoe zie je of je banden nog goed zijn. Ik was nog maar aan het wijzen naar de groeven en het was al goed. Hop de auto in.

En het ging goed. Ik had een ‘gemakkelijke’ route getrokken met geen absurde voorrang-van-rechtsen of instinkertjes. Ook het parkeren ging vlot, hoewel ik heel erg scheef stond (maar niet op de borduur). Ik vroeg of ik het nog eens moest doen, maar ze zei van niet. Omdat je normaal altijd twee kansen krijgt, wist ik dat ik geslaagd was voor het parkeren. Eenmaal in het examencentrum deelden ze mij mee dat ik geslaagd was, maar toch een beetje bruut reed. Ja, dat brute zit er nog altijd in, vrees ik. 🙂

Dus hoe raak je vlot door je examen?

Simpel.

Veel oefenen en nog meer sjans hebben. That’s all.

Ging het bij jou vlot om je rijbewijs te bemachtigen?

 

 

 

13 Comments

 1. Manon said:

  Ik ben voor de 3e keer begonnen met rijlessen in Januari. Ik vind rijden totaal niet leuk en stel het nu al 8 jaar uit. Maar dit keer zet ik door!

  februari 16, 2018
  Reply
  • Tammiej said:

   Het kan in sommige gevallen echt een verschrikking zijn, hé! Respect dat je niet opgeeft maar doorzet. Eenmaal je je rijbewijs hebt en zonder stress kan rijden zal je zien hoe praktisch het is! 🙂

   februari 16, 2018
   Reply
 2. Saskia said:

  Ik ben zo blij dat ik mijn rijbewijs alweer jaren heb! Ik zakte juist vaak voor mijn theorie, zo verdomd vervelend.

  februari 16, 2018
  Reply
  • Tammiej said:

   Haha, dat had ik dus ook! Was de eerste keer gezakt voor mijn theorie. Gebleit dat ik toen heb gedaan. 😀

   februari 17, 2018
   Reply
 3. Marie said:

  Haha leuk om te lezen! Ik denk inderdaad dat je ook gewoon héél veel geluk moet hebben. De eerste keer vergat ik mijn handrem aan te trekken bij het parkeren en mocht ik meteen terug naar het examencentrum. De tweede keer gelukkig foutloos!

  februari 16, 2018
  Reply
  • Tammiej said:

   Oh neeee, zo frustrerend! Dat is echt balen. Gelukkig is het de tweede keer meteen erop geweest. Soms zijn het echt zo’n belachelijke redenen. Een kennis van me was bijvoorbeeld gezakt omdat hij niet juist remde. En de tweede keer was hij gezakt omdat hij niet voldoende in zijn achteruitspiegel keek. Blij dat ik dat nooit heb meegemaakt.

   februari 17, 2018
   Reply
 4. Mei Qi said:

  Leuk om te lezen! Ik moet nog beginnen met rijles haha.

  februari 17, 2018
  Reply
  • Tammiej said:

   Haha, veel succes alleszins! Eenmaal je je rijbewijs hebt, roept de vrijheid! 🙂

   februari 17, 2018
   Reply
 5. Hahaha, ik heb daar echt het raarste verhaal ooit over. Ik had zo’n 20 minuten gereden (ongeveer de helft van een normaal examen) toen die examinator zei: “Rij maar terug naar het centrum.” Waarmee hij het centrum van het dorp bedoelde, hahaha, maar ik reed dus terug naar het examencentrum. Een half examen afgelegd dus, maar wel geslaagd 😉

  februari 17, 2018
  Reply
  • Tammiej said:

   Hahaha, hilarisch! Maar ik zou ook zo zijn, wel grappig. 🙂 Fijn dat je wel geslaagd was!

   februari 18, 2018
   Reply
 6. Michelle said:

  Dat is zo fijn, in een keer! Ik heb er vijf keer over gedaan. De vijfde keer was een staatsexamen en dat had ik gewoon eerder moeten hebben met mijn faalangst toentertijd. Theorie heb ik twee keer in 1 keer gehaald (moest twee keer, omdat de eerste inmiddels was verlopen). Theorie is meer mijn ding. Had de eerste keer ook maar 1 fout (trots haha).

  februari 17, 2018
  Reply
  • Tammiej said:

   I know what you mean. Normaal ben ik ook eerder een theoriemens. Ik heb gewoon dikke sjans gehad, denk ik. Het is ook zo allemaal subjectief. Mijn schoonzus deed er drie keer over, maar haar tweede keer was eigenlijk veel beter dan haar derde keer.. Dat zegt veel van hun systeem, vind ik. Gelukkig moet je er nu ook niet meer aan denken en heb je het briefje LEVENSLANG. 😀

   februari 18, 2018
   Reply
 7. Irene said:

  Ik heb 20 uur les gevolgd en mocht dan alleen rijden en dat heb ik twee jaar gedaan. Ik heb op 5 januari 2012 mijn examen gedaan (heb ook nog een papieren rijbewijs! :D), ook geen sneeuw maar héél veel wind waardoor mijn rij-instructeur me op het hart drukte dat ik voorzichtig moest rijden. Die rit naar het examencentrum reed ik nog in 4de een rondpunt op wat blijkbaar een giga fout was. Haha :p maar mijn examen ging best goed. Een keer fout gereden maar dat zei niet dat ik niet kon rijden. En ik moest tonen waar de olie zat. Ook super simpel. Was er ook van de eerste keer door gelukkig!

  februari 18, 2018
  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *