Tevreden en ambitieus gaan hand in hand

Hoe kan je nu tevreden zijn en toch ambitieus? Deze twee woorden zijn tegenstrijdig maar toch is het belangrijk om er een goed evenwicht in te vinden. Maar hoe doe je dat dan? Hoe zorg je ervoor dat je tevreden bent met wat je hebt, maar probeer je toch meer te bereiken?

Wat ik nu zelf zo lastig vind, is dat ik mezelf erop betrap dat ik altijd meer wil. Ik wil een mooier, groter huis. Ik wil meer reizen. Ik wil mijn droomjob kunnen doen, ik wil een fantastisch lichaam. Daarbij komt nog kijken dat we voor de maatschappij ook heel wat meer zouden moeten willen. Er zijn duizenden blogposts rond groener leven en minimalistisch leven (waar ik natuurlijk niet tegen ben), daarnaast zou ik moeten meer sporten, ik zou eens moeten langsgaan bij die nieuwe plek in Kortrijk, enzovoort. Of ik van plan ben om te gaan naar de reistrend van het jaar?

En ja, daar ben ik gevoelig voor. Ik wil dat dan ook doen, omdat het waarschijnlijk wel beter is voor me. Omdat ik er voldoening kan uit halen. Omdat het leuk is. Maar eerlijk? Het kost me zoveel moeite en inspanning. Ik kan gewoon niet overal zijn, bovendien is het een aanslag op mijn geld. In dit geval zou ik eigenlijk gewoon liever tevreden willen zijn. Ik wil niet meer altijd meer willen. Ik wil gewoon nu en genieten van de kleine dingen, die dingen die je geen geld of inspanning kosten.

Maar hoe vind ik nu die evenwicht tussen ambitie en tevreden zijn? Ik denk dat het vooral gaat over het moment. Je kan en mag tevreden zijn over nu, maar je mag natuurlijk ook meer willen bereiken in de toekomst. Ambitie is dus altijd toekomstgericht. Wanneer je tegen jezelf kan zeggen dat je nu tevreden bent, maar in de toekomst nog een en ander wil bereiken, zit je goed. Dat is namelijk ambitie, je kan gewoon niet tevreden zijn voor de toekomst. Er zijn dus momenten in je leven waarin je heel erg tevreden kan zijn en je ondertussen momenten hebt waar je vooruit wil.

Het is dus belangrijk om beide te zijn. Iedereen heeft dromen, toch? Je dromen verdienen de nodige aandacht en tijd. Maar ondertussen kun je wel tevreden zijn met wat je nu hebt, zonder dat je die dromen moet opbergen.

Verder is het belangrijk om ook wat minder ‘gulzig’ te zijn. We moeten gewoon niet alles willen. Laten we tevreden zijn met de kleine dingen in het leven en bewust stilstaan bij wat we wel hebben. Bij wat goed gaat. Hebben we een droom waargemaakt? Laten we daar dan gewoon een tijdje van nagenieten, zonder meteen een nieuwe droom te willen lanceren.

 

2 thoughts on “Tevreden en ambitieus gaan hand in hand”

  1. Herkenbare struggle, ik denk of ik hoop dat hoe ouder je wordt hoe makkelijker je tevreden gaat zijt en hoe minder geweldig al die nieuwe extra dingen lijken. Voorlopig probeer ik de balans te vinden en geld en tijd zijn inderdaad natuurlijke remmers op alles willen (doen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge