Things never to tell children

Things never to tell children is een dun boekje dat ik toevallig was op gevallen in Museum Obscura in Edinburgh. Ik las het in vijf minuutjes uit ter plaatse (want musea vragen ongeveer driedubbel de prijs van Amazon en hell no) en het was voor mij een echte eye opener. Het boek gaf een kijk op het leven in al zijn donkere facetten. Het zorgde ervoor dat ik zelf stil stond bij mijn eigen leven en na dacht over wat nu werkelijk telt in het leven.

Het gaat over een konijn ‘Bunny’ en je krijgt een samenvatting van zijn levensverhaal te zien. Tijdens deze samenvatting zie je vooral hoe Bunny op zoek is naar meer, maar het niet echt vindt. Hij zoekt een betekenis in zijn leven, hoe hij een verschil kan maken en hoe hij kan vechten tegen zijn eenzaamheid. Doorheen het boekje leer je tegelijk dat hij een erg normaal leven heeft: hij drinkt af en toe eentje met zijn vrienden en ontmoet ook een vrouw met wie hij veel kinderen heeft. Hij wil dat zijn kinderen gelukkig zijn. Je ziet vooral zijn struggle, zo laat hij zijn slaap voor zijn slechte gedachten en maakt hij af en toe ruzie met zijn vrouw. Hij voelt zich vooral eenzaam omdat niemand hem ooit zei dat ze hetzelfde voelen.

Op het einde krijgt hij een ziekte en was hij in drie maanden gestorven. Daar staat er ook dat zijn leven er misschien er grimmig aan toe gegaan is, maar dat was eigenlijk niet echt het geval. Het is gewoon niet wat Bunny had verwacht, wat hij geleerd had te verwachten. Zijn verwachtingen waren veel te hoog.

“To be less surprised and saddened by life, to feel less alone, we might need to learn to tell one another slightly darker stories.”

En wat een mooie clue. Laten we dat vooral doen, mensen. Laten we eerlijk zijn over ons kunnen, over onze toekomst en over ons leven. Niet alles is rozegeur en maneschijn, lang niet alles hoeft ook zo te zijn. Maar laten we vooral gelukkig zijn op het moment zelf zodat we later kunnen terug kijken naar ons leven en denken dat het toch nog niet zo slecht was. Een gewoon mooi leven met ook wel grimmige hoofdstukken. Dat is normaal.

Boek: Things never to tell children, The School of Life. Tien euro op Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge