Zelf een koffiemok maken

Een mok is zo’n lelijk woord, hé. Ik wou echt dat dit een ander woord was, zoals het Engelse cup. Dat klinkt toch veel beter dan mug of mok. Nuja om tot de kern te komen: ik maakte dus helemaal zelf mijn eigen mok! En het is poepsimpel, jij kan het ook! En het is een echte blikvanger in huis!

Ik ging naar het Klei-atelier van Sabine en vertelde dat ik erg graag mijn eigen mok zou willen maken. Geen probleem, ik mocht meteen aan de slag. Samen met vriendlief begon ik dus aan het mokkenavontuur. Sabine vertelde dat we zouden gaan mallen. Ik moet nogal bedrukt gekeken hebben, want ze begon meteen uit te leggen wat dat was. Mallen is werken naar een vorm toe. Een mal is een synoniem voor een vorm (ik wist het ook niet).

“Dat hoopje klei wordt mijn koffiemok.”

We kozen dus een vorm (een beker in ons geval, maar je kan ook werken met schaaltjes, vaasjes,…) en we kregen letterlijk een pak klei in onze handen. Dat hoopje klei wordt mijn koffiemok, bedacht ik me. We duwden de klei tegen de beker tot het overal gelijkmatig in de beker verspreid was. Dat was toch wel een uitdaging want het mocht niet te dik zijn, maar zeker ook niet te dun want dan zou het kunnen breken. Het lukte.

Dan mochten we de haardroger er op zetten zodat het wat droogde. Zo viel onze klei-creatie uit de beker zodat je een eigen beker kreeg. Dan kwam het moeilijkste deel: een oor plaatsen. Ook hier moest gelet worden op dikte. Ik vind mijn oortje best mooi gedaan, blijkbaar zijn er verschillende technieken om tot een oor te komen. Je rolt bijvoorbeeld wat klei als een worstje en dan duw je het een beetje plat met een deegroller. Dat is eigenlijk al een perfecte oor. Mijn oortje is een klein beetje bijgeschaafd door Sabine zelf.

Tot slot mochten we het geheel schilderen in hoe wel zelf wilden. Er waren echt heel veel kleur maar voor mij was de keuze vanzelfsprekend: ik nam een spikkelblauw voor de buitenkant. De binnenkant (alsook de binnenkant van het oortje) schilderde ik met zwart om het kopje stijlvol af te werken.

De cup moest dan nog twee weken drogen (zo lang) en dan pas kon het in de oven. Niet mijn eigen oven helaas, maar een oven die op 1000 graden kan. Dat laatste deed Sabine dan zelf in haar atelier.

Ik ben echt heel blij met het resultaat en ik kies hem vaak om er iets uit te drinken!
Wat vinden jullie van mallen en keramiek draaien?

6 thoughts on “Zelf een koffiemok maken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge